Syksyn näyttelytärpit Pariisiin

Pariisi on täynnä toinen toistaan upeampia museoita ja kaupungissa on jatkuvasti käynnissä mielenkiintoisia näyttelyitä. Elämäni parhaat näyttelykokemukset ovat olleet juuri Pariisissa; vahvassa muistissa ovat esimerkiksi Musée d’Orsayn ”Masculin / Masculin” (alaston mies taiteessa 1800-luvulta tähän päivään), valokuvamuseossa esillä ollut Sebastião Salgadon ”Genesis”, ”Haute Couture” -näyttely kaupungintalolla ja Jean-Paul Gaultierin retrospektiivi Grand Palais’ssa.

Tänä syksynä Pariisissa on taas kaikenlaista herkkua tarjolla. Grand Palais on jo itsessään näkemisen arvoinen rakennus ja yleensä jokaisella Pariisin-reissullani olen siellä jonkin näyttelyn käynyt katsomassa. Lokakuun 7. päivä Grand Palais’ssa alkaa Picasso.mania -niminen näyttely, joka varmasti on käymisen arvoinen. Esillä on espanjalaistaiteilijan lukuisia merkittäviä töitä, mm. Guernica ja Avignonin naiset. Ei muuten kannata myöskään unohtaa Pariisin Picasso-museota, joka avautui viime vuonna viiden vuoden remontin jälkeen. Näihin, kuten moniin muihinkin museoihin ja näyttelyihin lipun voi ostaa etukäteen netistä. Silloin tosin pitää päättää etukäteen minä päivänä ja mihin aikaan on menossa, mutta vastineeksi saa vältettyä järjettömän pitkät jonot, jotka aina pariisilaismuseoiden edessä kiemurtelevat.

Seinen varrella sijaitsevan Musée d’Orsayn kokoelma on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta hyvin usein museossa on myös todella kiinnostavia, vaihtuvia näyttelyitä. Lokakuun 13. päivä Orsayssa avautuu näyttely naisvalokuvaajista vuosina 1839-1945. Jos valokuvat kiinnostavat muutenkin, niin Maison Européenne de la Photographie on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Tähän museoon ei ennakkolippuja saa ostettua, joten kannattaa varautua jonotukseen eväiden ja kirjan kera 🙂

Modernin taiteen museossa (Musée d’Art Moderne) avautuu lokakuun 2. päivä pop-taiteen kuninkaan Andy Warholin näyttely. Esillä on kymmenittäin Warholin teoksia sekä Shadows-sarja. Pop-taidetta löytyy lisää myös Centre Pompidoun pysyvästä kokoelmasta.

Mikäli muoti kiinnostaa, niin kannattaa aina tarkistaa mitä muotimuseossa eli Palais Gallierassa on tarjolla. Marraskuussa siellä avautuu kreivitär Greffulhelle omistettu näyttely, jossa on esillä n. 50 tämän omistamaa pukua. Pariisin kauneimmaksi ja vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi nimetty kreivitär eli vuosina 1860-1952.

Gallieran lisäksi muotia olen käynyt katsomassa myös kaupungintalolla (Hôtel de Ville), jossa pari vuotta sitten järjestettiin suosittu Haute Couture -näyttely. Esillä oli kymmenittäin huippusuunnittelijoiden (mm. Dior, Lacroix, Balenciaga, Balmain, Givenchy, YSL) pukuja. Näyttely oli kerta kaikkiaan fantastinen.

Museoiden lisäksi kannattaa siis ehdottomasti seurata mitä muuallakin on tarjolla. Myös kaduilta löytyy toisinaan hienoa taidetta, kuten Etiennen veistoksia (kts. kuva) tai vaikkapa Niki de Saint-Phallen Nana-patsaita. Pariisi on siis varsinainen runsaidensarvi kaikenlaisen taiteen ystäville!

Etienne

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s