Shakespeare and Company – Pariisin kuuluisin kirjakauppa

Pariisin Shakespeare and Company -kirjakauppa ansaitsee oman blogitekstinsä. Se on lähes aina täynnä, ahdas ja kesällä tukahduttavan kuuma, mutta siitä huolimatta poikkean siellä joka kerta Pariisissa käydessäni. Kaikki kirjakaupat ovat lähellä sydäntäni, mutta Shakespeare and Company sykähdyttää hienolla menneisyydellään ja tunnelmallaan.

Vuonna 1919 amerikkalainen kustantaja ja kirjakauppias Sylvia Beach perusti Pariisin vasemmalle rannalle Shakespeare and Companyn, joka myi ja lainasi englanninkielistä kirjallisuutta. Kirjakauppa houkutteli puoleensa lukuisia aloittelevia, köyhiä kirjailijoita, kuten Ernest Hemingwayn, F. Scott Fitzgeraldin ja James Joycen, joista tuli vakiokasvoja kirjakaupassa. James Joyce jopa piti kirjakaupassa toimistoaan. Kuuluisuuteen Sylvia Beach nousi kustannettuaan James Joycen Odysseuksen, mutta kirjakauppa kärvisteli kuitenkin rahavaikeuksissa. Saksalaisten vallattua Pariisin oli Sylvia Beach lopulta pakotettu sulkemaan kirjakaupan ovet lopullisesti vuonna 1941.

Shakespeare and Company sai kuitenkin uuden elämän toisen amerikkalaisen, George Whitmanin myötä. Vuonna 1951 hän perusti Le Mistral -nimisen kirjakaupan Notre-Damea vastapäätä Seinen vasemmalle rannalle. Whitman vaali Beachin kirjakaupan henkeä ja muutti vuonna 1964 kaupan nimen Shakespeare and Companyksi. Alusta saakka George Whitman Sylvia Beachin lailla huolehti aloittelevista kirjailijoista ja runoilijoista antaen näiden yöpyä kirjakaupan yläkerrassa. Vastineeksi kirjailijat auttoivat kirjakaupassa myymällä kirjoja, siivoamalla tai pieniä remonttihommia tehden. Rakastettu ja arvostettu George Whitman kuoli vuonna 2011 98-vuotiaana kirjakaupan yläkerrassa sijaitsevassa asunnossaan.

Kirjakauppa on ollut esillä mm. Ernest Hemingwayn kirjassa Nuoruuteni Pariisi ja Woody Allenin elokuvassa Midnight in Paris, joten ei ihme, että siitä on tullut turistinähtävyys. Kaksikerroksisessa kaupassa on kuitenkin edelleen jäljellä entisaikojen tunnelmaa; sen narisevissa portaissa, lattiasta kattoon ulottuvissa kirjahyllyissä sekä yläkerran vanhassa kirjoituskoneessa ja parissa sängyssä, joissa edelleen kirjailijan urasta haaveilevat voivat yöpyä.

Lämpimästi suosittelen tietysti kirjakaupassa vierailua ja myös Sylvia Beachin kirjoittamaa kirjaa ”Shakespeare and Company”, missä Beach kertoo kirjakaupan vaiheista värikkäästi ja mukaansatempaavasti.

Kirjakaupasta vastaa nykyään George Whitmanin tytär Sylvia Whitman, joka vaalii kirjakaupan henkeä, mutta on myös hienovaraisesti modernisoinut sitä. Shakespeare and Company löytyy nykyään sosiaalisesta mediasta ja sen viereen Rue de la Bûcherielle on vastikään avattu kirjakaupan nimeä kantava kahvila. Kirjakauppa järjestää kirjafestivaalia sekä kirjallisuusiltoja ja muita tapahtumia, joten kannattaa ennen Pariisin-matkaa tutkia Shakespeare and Companyn nettisivuilta, mitä kirjakaupassa tapahtuu.

shakeapeare

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s