Jyrkkä ei rakkauslukoille

Jo usean vuoden ajan ovat Pariisin keskustan sillat saaneet kärsiä (lähinnä) turistien kiinnittämistä rakkauslukoista. Rakastuneilla pariskunnilla on ollut tapana kiinnittää lukko siltaan ja heittää avain Seineen ikuisen rakkauden merkkinä. Osa keskustan silloista on jo niin tupaten täynnä lukkoja, että ihmiset ovat alkaneet kiinnittää siltoihin isoja polkupyörän lukkoja ja niihin sitten pienempiä lukkoja.

Pariisi2016 048
Lukkoja Notre-Damen puiston portissa.

Se, mitä moni pitää ihastuttavana tapana, on kuitenkin tuonut suuria ongelmia kaupungille. On tietenkin kurjaa, että Pariisin upeat ikivanhat sillat ovat jääneet ruman lukkomassan peittoon, mutta suurempi ongelma on turvallisuus. Vuonna 2014 Ponts des Arts -silta romahti osittain lukkojen painosta, eikä ihme: lähes miljoona siltaan kiinnitettyä lukkoa toi sillalle ylimääräiset 45 000 kg painoa. Vuotta myöhemmin Ponts des Artsin lukot poistettiin ja sillan kaiteisiin kiinnitettiin läpinäkyvä muovi estämään lukkojen kiinnitys. Siitä lähtien Pont des Arts on pysynyt suhteellisen siistinä, vaikka edelleen sitkeät katukaupustelijat sillalla lukkoja kauppaavatkin ja johonkin sillan väliin joku saa aina lukon kiinnitettyä.

Pariisi2016 782
Pont des Arts lukkojen poistamisen jälkeen.

Lukkoja löytyy siltojen lisäksi myös lähes mistä tahansa portista tai kaiteesta Pariisissa. Ei siis ihme, että ilmiö on saanut pariisilaiset älähtämään. Vuoden 2014 alussa lanseerattiin No Love Locks -kampanja, jonka tarkoituksena on valistaa ihmisiä rakkauslukkojen haitallisuudesta kaupungille ja valjastaa vaikutusvaltaisia ihmisiä projektiin mukaan. Valentinen päivä 14.2. on nimetty No Love Locks -päiväksi ja erityisesti tänä päivänä asiaa pidetään esillä sosiaalisessa mediassa. Projektista voi lukea lisää tämän nettisivun kautta ja samalla voi allekirjoittaa vetoomuksen rakkauslukkojen kieltämiseksi.

lovelocks
Pont de l’Archevêché -parka…

Miten tämä ongelma sitten voitaisiin ratkaista? Ensinnäkin lukkojen kiinnittäminen pitäisi sakon uhalla kieltää. Toiseksi Pariisin kaupunki voisi kehitellä turisteille toisenlaisen tavan ilmentää rakkauttaan. Entä jos pariskuntia kehotettaisiinkin ottamaan sillalla selfie ja lataamaan sen kaupungin ylläpitämälle sivustolle? Ehkä näistä kuvista voitaisiin tehdä myöhemmin näyttely? En tiedä, mutta jollakin tavalla tähän ihmisten turvallisuutta uhkaavaan ja Pariisin kauneutta pilaavaan tapaan pitäisi joka tapauksessa puuttua, sanon minä.

Pariisi2016 059
Ei kaidetta ilman lukkoja.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s