Kohti vihreämpää Pariisia

Kuten moni muukin suurkaupunki, kärsii myös Pariisi valtavista saasteongelmista. Vaikka alle puolet pariisilaisista käyttää autoa, nousee ilmansaastetaso helposti hälyttävän korkealle tiiviisti rakennetussa keskustassa. Pariisin pormestari Anne Hidalgo onkin aloittanut tarmokkaan kampanjan kaupungin ilmanlaadun parantamiseksi. Sunnuntaina 8.5. yksi kaupungin vilkkaimista kaduista, 8-kaistainen Champs-Élysées, suljettiin autoilta päiväksi ja jatkossa näin tulee tapahtumaan joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tämä sai erinomaisen vastaanoton pariisilaisilta ja turisteilta, joita virtasi tuhansittain nauttimaan autovapaasta kadusta. Myös yhdeksän muuta katua suljetaan autoilta jatkossa sunnuntaisin Paris Respire -kampanjassa jo mukana olevien 13 kadun lisäksi.

Tarkoituksena on myös kesän loppuun mennessä sulkea autoilta aivan Seinen oikeaa rantaa pitkin kulkeva 3,3 km pitkä vilkas katu. Alue annettaisiin pysyvästi jalankulkijoiden käyttöön ja sille tehtäisiin myös puistoalueita sekä tilaa petankin pelaamiseen. Liikkumisen helpottamiseksi suunnitelmissa on tuoda raitiovaunu Rue de Rivolin varrelle vuoteen 2020 mennessä yhdistämään kaupungin itä- ja länsipuoli.

Kaupunkiin on rakennettu lisää pyöräteitä, tuotu tarjolle aiempaa enemmän vuokrapyöriä kuten myös vuokrattavia sähköautoja. Pariisin viranomaisilla on myös mahdollisuus kieltää yksittäisinä päivinä osa autoista (rekisterinumeron mukaan) kokonaan kaupungin keskustassa. Viime syksynä kaupungissa järjestettiin ensimmäinen kokonaan autoton päivä, minkä seurauksena typpidioksidin määrä ilmassa putosi paikoitellen jopa 40 % melusaasteen vähetessä 50 %:lla.

Voisi tietysti kuvitella, että Hidalgon tarmokkaat toimenpiteet olisi otettu vastaan hurraten, mutta hänen pyrkimyksensä kaupungin ilmanlaadun parantamiseksi eivät ole olleet pelkässä myötätuulessa. Ympäristöministeri Ségolène Royal on vastustanut Hidalgon toimia syyttäen niitä milloin riittämättömiksi ja milloin liian vaativiksi, autoteollisuuden edustajat ovat tietysti olleet poikkiteloin ja Pariisin lähiöissä asuvat ovat valittaneet julkisen liikenteen heikoutta.

WHO:n mukaan 600 000 eurooppalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia. Viime vuonna Pariisin ilmansaasteet ylittivät hetkellisesti jopa Shanghain lukemat, joten toivottavaa on, että pormestari Hidalgon ponnistelut Pariisin kaupunki-ilman puhdistamiseksi tuottavat tulosta.

torstai 051

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s