Matkakortti taskuun ja menoksi

Pariisiin on mukava tutustua kävellen, mutta jossakin vaiheessa reippaimmankin jalat väsyvät ja mieli tekee turvautua julkiseen liikenteeseen. Mutta minkälaisen lipun tai matkakortin sitä sitten valitsisi? Kun asiaa alkaa googlailla, tulee ensimmäisenä tyrkylle turisteille suunnattu Paris Visite -matkakortti. Ihan suinpäin ei tätä vaihtoehtoa kannata kuitenkaan valita, sillä tälle on olemassa huomattavasti edullisempikin vaihtoehto, nimittäin Paris Navigo Découverte.

Paris Navigo Découverte on matkakortti, jota ei turisteille koskaan mainosteta. Joskus kuulemma lipunmyyjät eivät ole suostuneet myymään korttia turisteille, mutta kortin säännöissä lukee yksiselitteisesti, että sen voi ostaa kuka tahansa. Tämä on mainio ja edullinen kortti, mikäli aikoo olla Pariisissa noin viikon (tai usemman) ja mikäli saapuu Pariisiin maanantain tienoilla. Kortti nimittäin astuu voimaan aina maanantaisin klo 00.00. Itse kortti maksaa viisi euroa ja sen lataaminen viikoksi kustantaa 21,25 euroa. Tällä hinnalla saa sujahdella pitkin Pariisia niin paljon kuin haluaa ja missä tahansa, sillä se kattaa vyöhykkeet 1-5, sillä pääsee Versailles’n linnaan saakka, Disneylandiin, Charles de Gaullen lentokentälle kuten myös Orlyn lentokentälle, mikäli käyttää Orlyval-bussia. Korttia varten tarvitaan passikuva, sen voi hankkia metroasemien lipunmyynnistä ja ladata tiskillä tai automaatilla.

Se mitä turisteille siis yleensä tyrkytetään, on Paris Visite -kortti. Mikäli haluaa pyöriä keskustan alueella, riittää vyöhykkeet 1-3 kattava kortti, joka maksaa viideltä päivältä 39,30 euroa. Kolmen päivän kortti maksaa 27,30 euroa. Mikäli haluaa samalla kortilla ajella kauempana keskustasta, käydä Versailles’ssa, Disneylandissa jne, maksaa vyöhykkeet 1-5 kattava Paris Visite -kortti viideltä päivältä 67,40 euroa – hinta on siis kolminkertainen verrattuna Paris Navigo -korttiin. Turistikortilla tosin saa jonkin verran alennusta tiettyjen nähtävyyksien ja museoiden pääsylipuista, mutta edut ovat aika vaatimattomat.

Itse suosin ehdottomasti Navigo-korttia. Edullisen hinnan lisäksi sen etuna on näppäryys – korttia ei tarvitse kuin vilauttaa lukijalle niin portit aukeavat. Paris Visite -kortti kuten myös yksittäiset liput pitää syöttää laitteeseen ja napata ulos – ja pitää se pieni lippu vielä tallessakin! Navigo-kortti muovikuorineen pysyy helpommin menossa mukana.

Toki jos lomamatka on lyhyt tai osuu viikonlopulle, voi Navigo-korttia vielä edullisempi vaihtoehto olla yksittäiset liput. Metro/bussilippu Pariisissa maksaa tällä hetkellä 1,80 euroa ja kymmenen kerran lippuvihko 14,10 euroa. Näihin yksittäisiin lippuihin ei kuulu vaihto-oikeutta metrosta bussiin, mutta metrosta toiseen, bussista toiseen ja metrosta RERiin saa vaihtaa 90 minuutin aikana.

Paris Navigo Découverte -kortti kannattaa siis ehdottomasti ottaa huomioon, kun vertailee julkisen liikenteen hintoja.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s