Lukutoukan Pariisi

Pariisi on lukutoukan paratiisi, sillä kaupungissa on satoja toinen toistaan houkuttelevampia kirjakauppoja. Houkuttelevuutta lisää kirjojen edullinen hinta, sillä romaanin saa usein ostettua jopa kympillä. Suurin osa myytävistä romaaneista on pehmeäkantisia, mikä osaltaan selittää alhaista hintaa. Hintahaitari on toki leveä ja isoista kahvipöytäkirjoista saa pulittaa kymmeniä euroja. Ranskankielen taitajilla on Pariisissa tietysti kissanpäivät, mutta kaupungissa on myös lukuisia englanninkielistä kirjallisuutta myyviä kirjakauppoja. Otetaan pieni katsaus Pariisin kirjakauppoihin.

Kaupungin tunnetuin kirjakauppa on eittämättä Shakespeare & Company, josta kirjoitin aiemmin oman blogipostauksen. Kirjakauppa on niin suosittu, että joskus ovella on portsari säännöstelemässä asiakkaiden määrää. Suosittelenkin menemään kirjakauppaan aamupäivällä, jolloin voi välttää pahimmat ruuhkat. Tänä kesänä Shakespeare & Company julkaisi kaupastaan näyttävän, englanninkielisen historiikin, jonka itsekin hankin. Kirjani odottaa vielä lukemista, joten sen sisältöä en vielä osaa kommentoida. Historiikki näyttää kuitenkin upealta teokselta, joten toivon mukaan ehdin sen pariin pikaisesti. 

pariisitoukokuu-142

Toinen kirjakauppa, joka myy pääasiassa englanninkielistä kirjallisuutta, on Rue de Rivolilla sijaitseva Calignani, joka voi kehua olevansa maanosan vanhin englanninkielinen kirjakauppa. Se perustettiin vuonna 1801 ja nykyisellä paikallaan se on sijainnut vuodesta 1856 lähtien. Kauppa on ollut Calignanin perheen omistuksessa jo kuuden sukupolven ajan ja on pysynyt itsenäisenä liikkeenä. Calignanin kirjavalikoima on varsin laaja ja erityisesti sen taidekirjaosastolle on helppo uppoutua pitkiksikin ajoiksi. Kirjakauppa on tunnettu myös kuuluisista asiakkaistaan ja siellä onkin vuosien varrella nähty mm. Ernest Hemingway, Orson Welles, Marlene Dietrich ja Karl Lagerfeld. Yksi omista hienoista Pariisin-muistoistani on juuri Lagerfeldiin törmääminen kyseisessä kirjakaupassa.

Calignania lähellä sijaitsee toinenkin englanninkielistä kirjallisuutta myyvä kirjakauppa, nimittäin WHSmith. Se ei ole yhtä tunnelmallinen tai historiallisesti kiinnostava kuin Shakespeare & Company tai Calignani, mutta voi kuitenkin kehuskella isolla kirjavalikoimallaan. Kesällä kirjakaupan toinen kerros oli kokonaan suljettu remontin vuoksi ja syksyn aikana sinne onkin tarkoitus avata englantilainen teehuone. Kaikenlaiset kirjakahvilat ovat mielestäni kiva ajatus, mutta pahoin pelkään WHSmithin teehuoneen vievän tilaa kirjoilta ja se ei ole hyvä juttu. Ranskan kielen opiskelijana olen usein ostanut WHSmithista kaksikielisiä kirjoja, joissa toisella sivulla teksti kulkee ranskaksi, toisella englanniksi. 

Yksi suosikkikirjakaupoistani löytyy Centre Pompidoun museon pohjakerroksesta. Valtavan kokoinen museokirjakauppa myy pääasiassa taidekirjoja eri aloilta. Eli jos olet kiinnostunut vaikkapa valokuvauksesta, muodista, teatterista tai maalaustaiteesta, niin tämä on sinun kirjakauppasi! Kauppaan päästäkseen pitää valitettavasti kävellä muiden museovieraiden kanssa turvatarkastuksen läpi, joten mikäli museossa on menossa jokin suosittu näyttely, voivat jonot olla pitkät. Mutta ainahan Pariisissa jonottaa saa…

Le BHV Marais – tavaratalossa on aivan mahtava kirjaosasto. Myynnissä on pääasiassa ranskankielistä kirjallisuutta, mutta olen ihastellut siellä myös hienoja englanninkielisiä kirjoja Pariisista ja Ranskasta. Sama pätee myös toiseen suureen tavarataloon Galeries Lafayetteen, jonka hyllyistä löytyy kivoja matkakirjoja. Pariisissa on tietysti ranskalaisen kauppaketju Fnacin liikkeitä, joissa on aina myös iso kirjaosasto. Tavaratalojen kirjaosastoilla on yleensä iso valikoima, mutta pikkukirjakauppojen tunnelmallisuus niistä kyllä puuttuu.

Gibert Jeune on kirjakauppaketju, joka myy edullisesti uusia ja huippuhalvalla käytettyjä kirjoja. Halvimmillaan kirjoja saa eurolla, joten ei ihme, että kaupan kirjalaareilla saattaa välillä olla tungosta. Ei muuten kannata unohtaa myöskään Seinen varrelta tuttuja kirjakauppiaita les bouquinistes, jotka tosin nykyään näyttävät keskittyvän enemmän matkamuistojen kuin kirjojen myymiseen.

dsc_0456

Vaikka ranskan kieli ei sujuisikaan, kannattaa ihastuttavissa kirjakaupoissa poiketa ihan vain fiilistelläkseen. Kirjojen ystävät kyllä tietävät, että kirjakaupoissa pystyy notkumaan tuntitolkulla ihan vain kirjoja hipelöiden! 😀 Suosikkialueellani Marais’ssa kirjakauppoja on lähes joka nurkalla, joten lukutoukka saa siellä pysähtyä vähän väliä tutkimaan tarjontaa. 

maanantai-013
Galerie Viviennessä sijaitseva sympaattinen kirjakauppa
Pariisin kirjakaupoissa on paljon myös tapahtumia, joten kannattaa seurata ainakin aktiivisimpia kauppoja somessa, jottei missaisi esimerkiksi kirjailijoiden vierailuita. Maaliskuussa Le Bon Marché -tavaratalon kirjaosastolla aiheutti säpinää Grace Jones, joka oli markkinoimassa uutta kirjaansa. Itse en päässyt paikan päälle ja se harmittaa edelleen…

Tässä pieni pintaraapaisu Pariisin kirjakauppoihin. Olisipa kiva joskus kirjoittaa niistä kirja 🙂 
torstaitaas-032

Tällaiset hyllyt ilahduttavat aina!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s