Art Nouveau ja Pariisi

Aaltoilevat ja epäsymmetriset linjat, luonnonläheiset aiheet ja pehmeät, spiraalimaiset muodot – tätä kaikkea on Art Nouveau’na tunnettu tyylisuunta, jonka suosio oli Euroopassa suurimmillaan 1890-1910 -luvuilla. Pariisin kaupunkikuvaa hallitsevat Haussmann-tyyliset jykevät ja symmetriset rakennukset, mutta siellä täällä ympäri kaupunkia kohoaa hienoja ja koristeellisia Art Nouveau -rakennuksia. Pariisista löytyy erityisesti kaksi Art Nouveau -keskittymää; toinen 7:nnestä ja toinen 16:nnesta arrondissementista, mutta kauniita esimerkkejä rakennustyylistä löytyy myös muualta. Käyn tässä läpi niistä muutamia.

Jokaisen Pariisin-matkaajan silmään on varmasti osunut metroasemien tyylikkäät sisäänkäynnit. Hector Guimardin suunnittelemia vihreitä sisäänkäyntejä kannattaa tarkastella läheltä, sillä niissä on kauniita kasviaiheisia yksityiskohtia, joihin ei metroon kiirehtiessä tule kiinnitettyä huomiota. Erityisen hienot metroasemien sisäänkäynnit löytyvät Abbesses-asemalta Montmartrelta ja Porte Dauphinen asemalta 16:nnessa arrondissementissa. Pariisissa on jäljellä 86 alkuperäistä Guimardin metrosisäänkäyntiä ja niitä pidetään ranskalaisen Art Nouveau -arkkitehtuurin klassisina esimerkkeinä. Alla on kuva Monceaun metrosisäänkäynnistä ja lisää kuvia voi katsella vaikkapa tämän linkin takaa, jossa myös kerrotaan vähän enemmän kauniiden metroasemien sisäänkäyntien historiasta.

pariisitoukokuu-405

Oma suosikkini Pariisin Art Nouveau -rakennuksista löytyy läheltä Eiffel-tornia osoitteesta 29 Avenue Rapp. Jules Lavirotten suunnitteleman ylenpalttisen ja koristeellisen talon ohi ei voi kävellä pysähtymättä ihastelemaan sen koukeroisia seinäkuvioita ja huikeaa sisäänkäyntiä. Ovesta tekee erityisen erikoisen sen lasiin ja puupinnoille kaiverrettu ylösalaisin oleva fallos-symboli.

Avenue Rappilta kannattaa kurkata nurkan taakse, josta löytyy Square Rapp. Pienen pihan laidalla on niinikään Jules Lavirotten suunnittelema talo, jonka julkisivu ihastuttaa epäsymmetriallaan ja toisistaan poikkeavilla parvekkeillaan. Pihaa koristavat myös hieno seinämaalaus ja koristeellinen portti.

art-nouveau
Square Rapp

Samassa kaupunginosassa osoitteessa 151 rue de Grenelle sijaitsee Lavirotten suunnittema toinen rakennus, jonka kohdalla kannattaa pysähtyä katsomaan ulko-oven kahvoja, jotka ovat liskon muotoiset. Toinen liskoista syö maissintähkää, mitä tosin alla olevasta kuvasta on hieman hankala nähdä! Ja nättihän tuo ovi on kyllä muutenkin.

img_2219
151 Rue de Grenelle

16:nnessa arrondissementissa asuu vaurasta väkeä ja siksi siellä kävellessäni yllätyinkin, että rakennusten portit eivät välttämättä olleetkaan visusti lukossa. Tämä antoi mahdollisuuden käydä kurkkimassa pihoilla ja ihastelemassa talojen yksityiskohtia. Hyviä katuja Art Nouveau -bongailuun alueella ovat esimerkiksi Rue Pétrarque, Rue Scheffer, Rue Louis David, Rue de la Tour, Avenue Henri Martin ja Avenue Victor Hugo. Kävelyreitin voi aloittaa vaikkapa hyppäämällä pois Trocadéro-metroasemalta ja suuntaamalla Passyn hautausmaata kohti.

art-nouveau-3

art-nouveau-6

Myös pariisilaismuseoista löytyy Art Nouveau’ta. Musée des Arts Decoratifs -museossa on mittava kokoelma tyylisuunnan mukaisia astioita, huonekaluja, veistoksia, taide-esineitä ja julisteita. Mielenkiintoinen on myös Maxim’s-ravintolan yläkerrassa sijaitseva näyttelytila, jossa on yli 500 esineen Art Nouveau -kokoelma, jota ravintolan omistaja (ja muotisuunnittelija) Pierre Cardin on yli 60 vuoden aikana kerännyt. Kokoelmaan pääsee tutustumaan iltapäivisin klo 14.00 englanniksi ja klo 15.15 ranskaksi opastetuilla kierroksilla.

Pariisin historiaan keskittyvässä Musée Carnavalet’ssa on esillä kokonainen koruliike, jonka Alfons Mucha suunnitteli 1900-luvun alussa Art Nouveau -tyylin mukaan. Kun tämä tyylisuuntaus meni muodista pois 1920-luvulla, siirrettiin Rue Royalella sijainnut koruliike kokonaisuudessaan  Carnavalet -museoon. Valitettavasti museo on suljettu remontin vuoksi vuoden 2019 loppuun saakka, joten Boutique Fouquet -liikettä voi siihen saakka ihastella vain museon nettisivuilla.

Lopuksi vielä pari osoitetta hienoihin Art Nouveau -rakennuksiin, joista itselläni valitettavasti ei ole kuvia. Ensimmäinen on Hector Guimardin suunnittelema Castel Béranger 16:nnessa arrondissementissa osoitteessa 14 Rue de la Fontaine. Kuvia komeasta julkisivusta, upeasta sisäänäynnistä ja portaikoista voi katsoa Wikipediasta. Lähellä Eiffel-tornia osoitteessa 33 Rue du Champ-de-Mars on puolestaan Octave Raquin’in suunnittelema rakennus, jonka julkisivua koristavat kukkien ja lehtien muotoiset yksityiskohdat. Rakennusta voi tutkia tarkemmin tältä videolta:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s