Wallacen juomalähteet

Moni Pariisin-kävijä on todennäköisesti kiinnittänyt huomiota siellä täällä pitkin kaupunkia sijaitseviin vihreisiin juomalähteisiin. Karyatidien koristamat kauniit, lähes kolme metriä korkeat lähteet eivät ole mikään muinaisjäänne, vaan ne tarjoavat edelleen puhdasta ja ilmaista juomavettä kaupunkilaisille ja turisteille. Erityisesti lähteistä hyötyvät Pariisin kodittomat. Sydäntalveksi juomalähteet suljetaan jäätymisriskin vuoksi, mutta 15.3.-15.11. välisenä aikana niistä voi kuka tahansa käydä hörppimässä vettä.

Moni pariisilainenkin pitää juomalähteitä itsestäänselvyytenä, mutta ei välttämättä tiedä niiden historiaa. Miksi siis lähteet ilmestyivät katukuvaan ja vieläpä nimellä Fontaines Wallace? 1800-luvun lopun sodan ja levottomuuksien seurauksena kaupungin akveduktit vaurioituvat ja veden hinta nousi entisestään. Puhtaan ja edullisen juomaveden puutteessa köyhimmät kaupunkilaiset alkoivat juoda enenevässä määrin alkoholia, joka oli halvempaa kuin vesi.

dsc_0079

Kaupunkilaisten (maksojen) pelastajaksi saapui upporikas englantilainen taidekeräilijä Sir Richard Wallace, joka oli perinyt ison omaisuuden. Wallace perusti Pariisiin sairaalan, minkä lisäksi hän päätti helpottaa köyhimpien kaupunkilaisten elämää rahoittamalla n. 50 juomalähdettä, joista ensimmäiset pystytettiin vuonna 1872. Pariisin kaupunki kustansi lisää juomalähteitä, joita on tänä päivänä lähes 100. Wallace suunnitteli lähteet itse ja hän halusi niiden olevan sekä kauniita että käytännöllisiä. Koristeelliset vihreät juomalähteet istuvatkin hyvin puiden reunustamille bulevardeille sekä puistoihin ja niistä on tullut olennainen osa Pariisin katukuvaa. Juomalähteiden naishahmot ovat muuten tiivissä ringissä siitä syystä, etteivät hevoset olisi entisaikaan päässeet sammuttamaan lähteistä janoaan! Muutama juomalähde on kyllä kaikkea muuta kuin hillityn tummanvihreä. 13:nnessa arrondissementissa on nimittäin juomalähteitä, jotka on maalattu rohkeasti kirkkaanpunaiseksi, keltaiseksi ja pinkiksi. No mikä ettei!

Wallacen juomalähteitä löytyy mm. Shakespeare & Company -kirjakaupan edestä, Pont Neuf -sillan kupeesta ja kuten tämä kuvien juomalähde, Café de Floren takaa. Mikäli haluaa bongailla juomalähteitä ihan tosissaan, voi täydellistä listaa niiden sijainneista tutkia esimerkiksi täältä.

Sir Richard Wallacelle myönnettiin hyväntekeväisyystyöstään Ranskan Kunnialegioonan arvomerkki ja hänen kunniakseen on nimetty Pariisissa myös katu. Pariisissa ison osan elämästään asunut Wallace on haudattu Père-Lachaisen hautausmaalle.

dsc_0080

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Wallacen juomalähteet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s