Tällä kertaa teen taas perinteisen katsauksen Pariisin kevään taidenäyttelyihin. Kaikenlaista on kulttuurinnälkäisille tarjolla kevätkaudella, vaikka myönnettäköön, että tulevan kesän ja syksyn kulttuuritarjonta näyttää mielestäni vielä huomattavasti kiinnostavammalta. Palaan niihin lähempänä ajankohtaa.
Jeu de Paume on nyky- ja valokuvataiteen museo, jossa on esillä yleensä monta näyttelyä kerrallaan. Helmikuun 6. päivä museossa aukeaa kolmen valokuvaajan näyttelyt: amerikkalaisen Susan Meiselasin, itävaltalaisen Raoul Hausmannin ja kroatialaisen Damir Očkon. Näyttelyt menevät 20.5. saakka. Dokumentaarisena valokuvaajana tunnetun Meiselasin näyttelyesittelyn voi lukea Magnum Photosin sivulta. Raoul Haussmann puolestaan oli berliiniläisen dadan johtohahmoja ja hänen kokeellisilla teoksillaan on ollut suuri merkitys eurooppalaiselle avantgardelle. Kolmannen taiteilijan, vuonna 1977 syntyneen Damir Očkon, teoksiin voi tutustua etukäteen tämän kotisivuilla www.damirocko.com.
Valokuvia on esillä myös Philharmonie de Paris’ssa. Joulukuussa auennyt näyttely Daho l’aime Pop esittelee ranskalaisen populaarimusiikin historiaa Etienne Dahon valokuvien kautta. Näyttely menee 29.4. saakka. Paitsi valokuvaaja on ranskalainen Etienne Daho myös tunnettu laulaja, lauluntekijä ja musiikkituottaja.
Panthéonia on aina muutenkin kiva käydä ihastelemassa, mutta siellä menee lisäksi parhaillaan Marie Curien elämästä kertova näyttely. Curie oli fyysikko ja kemisti, kaksinkertainen Nobel-palkittu ja ensimmäinen Panthéoniin haudattu nainen. Tästä suurnaisesta kertovaan näyttelyyn voi käydä tutustumassa 4.3. saakka. Ja hautahan löytyy Panthéonin pohjakerroksen kryptasta.
Picasso-museossa on 27.3.-29.7. maailmanhistorian kuuluisimpiin tauluihin kuuluvan Guernican vaiheista kertova näyttely. Esillä on Picasson harjoituksia ja tutkielmia taulua varten, mutta varsinaisen Guernica-taulun nähdäkseen pitää edelleen matkustaa Madridiin. Näyttely onkin tehty yhteistyössä madridilaisen Reina Sofia -museon kanssa.
Rodin-museossa puolestaan on 7.4.-22.7. esillä Rodin et la Danse -näyttely, joka kattaa 50 Rodinin tanssia ja liikettä käsittelevää työtä. Mikäli puolestaan kiinnostuksen kohteena on ranskalainen romantiikan ajan maalaustaide, voi siihen tutustua Delacroix’n töille omistetussa näyttelyssä Louvressa. Metropolitan Museum of Artin kanssa yhteistyössä tehty näyttely käsittää yli 180 teosta ja se menee 29.3.-23.7.
Vielä ehtii Fondation Louis Vuitton -museoon, jossa Être moderne – le MoMA à Paris -näyttely menee 5.3. saakka. Näyttelyyn kannattaa varmasti ostaa lippu etukäteen, sillä modernin taiteen huipputeokset ovat vetäneet paljon yleisöä. Yli 200 työn joukossa on teoksia Picassolta, René Magrittelta, Gustav Klimtiltä, Mies van der Rohelta, Jasper Johnsilta, Yayoi Kusamalta, Marcel Duchampilta, Cézannelta ja monelta muulta.
César Baldaccini oli kuuluisa ranskalainen kuvanveistäjä, jonka retrospektiivi menee parhaillaan Centre Pompidoussa 26.3. saakka. Näyttely käsittää 100 teosta, jotka on koottu ympäri maailmaa ja joita pidetään modernin kuvanveiston ikonisina töinä. Samassa paikassa aukeaa 28.3. näyttely venäläisen avantgarden suurnimiltä Chagallilta, Lissitzkylta ja Malévitchilta. Tätä näyttelyä voi käydä tutkimassa 16.7. asti.
Jotain ihan toisenlaista voi ihmetellä Musée du Quai Branlyssä 10.4.-15.7. Ghost and Hell – the underworld in Asian art esittelee henkien ja kummitusten maailmaa aasialaisessa taiteessa. Näyttely keskittyy Kiinan, Thaimaan ja Japanin uskomuksiin ja tarinoihin tuonpuoleisesta.
Pariisissa kulkiessa kannattaa katsella metrotunneleissa ja katujen varsilla olevia mainoksia, sillä niistä voi usein löytää tietoa mielenkiintoisista näyttelyistä ja gallerioista. Lisäksi esimerkiksi kaupungintalolla (Hôtel de Ville) on usein kivoja, ilmaisia näyttelyitä, joita ei suuremmin netissä tai kaduilla mainosteta. Kävin itse katsomassa siellä esimerkiksi näyttelyt Pariisin yöelämän historiasta ja Che Guevarasta. Kaupungintalon ulkoseinillä on näyttelyistä aina isot mainokset, joten ohi kävellessä kannattaa ehdottamasti nekin tutkia.
