Olen jo muutamaan otteeseen kirjoittanut Pariisin katutaiteesta, mutta haluan tällä kertaa esitellä erään katutaiteilijan, jonka töitä on Pariisissa jo yli 1100 kappaletta ja joita ilmestyy lisää koko ajan. On siis paljon mahdollista, että olet nähnyt hänen teoksiaan Pariisin kaduilla kuljeskellessasi. Kyseessä on Invader-niminen pariisilaistaiteilija, josta Banksyn tapaan ei tiedetä juuri mitään. Sen verran on tiedossa, että kyseessä on vuonna 1969 syntynyt miespuolinen taiteilija, joka on valmistunut pariisilaisesta taidekoulusta. Invader tekee teoksensa mosaiikkipaloista ja työt muistuttavat vanhojen videopelien, erityisesti Space Invadersin, hahmoja.
Invaderin työt ovat nousseet suureen arvoon vuosien varrella ja hän on tehnyt teoksia myös myyntiin. Muutama vuosi sitten eräs hänen töistään huutokaupattiin yli 200 000 eurolla. Tämä onkin saanut pitkäkyntiset liikkeelle ja viime syksynä Pariisin poliisi pidätti voroja, jotka kaupungin työntekijöiksi pukeutuneina yrittivät irrottaa Invaderin töitä. Mosaiikkitiilet ovat kuitenkin ilmeisesti tarkoituksella niin hauraita, että niiden seinästä repiminen vain hajoittaa työt.
Osa Invaderin töistä on pikkuisia, vain parikymmentä senttiä kanttiinsa, mutta osa on monen metrin korkuisia. Teokset ilmestyvät öisin ja taiteilijan Instagram-tiliä seuraamalla (@invaderwashere) pääseekin näkemään teoksia ihan tuoreeltaan. Joskus Invaderin töistä löytyy viitteitä lähialueille: Pablo Picasson hahmo löytyy läheltä Picasso-museota, Rue Princesse -katua koristaa prinsessa Leia, Quai de Bourbon -katukilven yläpuolelta löytyy viskipullo, sairaalan julkisivusta Gregory Housen hahmo jne. Osa töistä on tehty yhteisymmärryksessä kiinteistöjen omistajien kanssa, mutta suurin osa töistä ilmestyy katukuvaan ns. pyytämättä ja yllättäen. On kuitenkin selvää, että Pariisi on ihastunut Invaderin töihin, eikä poisto-operaatioihin ole ryhtyneet muut kuin rosvot.
On olemassa Flash Invaders -niminen mobiiliapplikaatio, jolla voi kilpailla Invaderin teosten bongaamisessa. Applikaation avulla kuvan voi skannata ja mikäli applikaatio tunnistaa teoksen aidoksi paikannustietojen ja kuva-arkiston avulla, ropisee kilpailijalle pisteitä. Mukana on jo tuhansia kilpailijoita ja ajattelin itsekin tuon applikaation ladata ennen seuraavaa Pariisin-matkaa….ei sitten taas lopu tekeminen reissussa 😀
Invader ei ole vallannut vain Pariisia, vaan pari tuhatta teosta löytyy ympäri maailmaa aina Afrikan savannilta Hong Kongiin saakka. Nähdäänköhän Invaderin töitä joskus Suomessa?