Kevät on jo täällä, tai ainakin Pariisissa, jossa magnoliat jo kukkivat. Onkin siis korkea aika kartoittaa, mitä kaikkea pariisilaismuseoilla on tänä keväänä tarjottavanaan.
Museoiden nettisivuja aikani selailtuani minulle tuli hetkeksi fiilis, ettei kaupungissa mene juuri mitään mielenkiintoista, mutta kyllä sieltä kaikenlaista helmeä sittenkin löytyi. Kaikkea ei aina osaa edes netin kautta etsiä, joten Pariisissa kulkiessaan kannattaakin katsella museoiden ja gallerioiden ulkomainoksia, ja poikkeilla muutenkin sisään mielenkiintoiselta näyttäviin gallerioihin.
Centre Pompidoussa aukesi helmikuussa unkarilaisen optisen taiteen pioneeri Victor Vasarelyn näyttely. Vasarely tunnetaan abstrakteista maalauksistaan, jotka muodostavat optisia kohokuvia ja synnyttävät optisia harhoja. Vasarelyn taidetta on ollut esillä Espoon EMMA-museossa vuonna 2014 ja nyt hänen näyttäviä teoksiaan on esillä Pariisissa. Le Partage des Formes -näyttely menee 6.5. saakka ja 14 euroa maksavalla lipulla pääsee katsomaan samalla reissulla myös muut keskuksen näyttelyt. Centre Pompidou on auki tiistaita lukuun ottamatta päivittäin klo 11-22, torstai-iltaisin klo 23 saakka. Kannattaa piipahtaa myös Centre Pompidoun näköalaterassilla sekä erityisen kiinnostavassa ja isossa kirjakaupassa. Museon kahvila on hieman tylsän näköinen, mutta sieltä saa kivoja salaatteja ja muuta terveellistä pikkusyötävää.
Vincent Van Gogh on tällä hetkellä ajankohtainen Ikuisuuden porteilla -elokuvan myötä ja hänen taiteeseen voi käydä tutustumassa myös Atelier des Lumières-näyttelytilassa. Atelier des Lumières on Pariisin ensimmäinen digitaaliselle taiteelle omistettu tila, jonka näyttelyissä yhdistellään liikkuvaa kuvaa ja ääntä. Kävin viime vuonna katsomassa siellä Gustav Klimtin taiteeseen perustuvan teoksen ja ihastuin kovasti. Perinteisiä tauluja on turha odottaa, vaan kuvia taideteoksista tai niiden osista heijastetaan näyttelytilan kaikille pinnoille. Kuvat elävät, muuttuvat ja liukuvat lattialla, seinillä ja pitkin pylväitä. Kaksitasoisessa näyttelytilassa voi liikkua paikasta toiseen tai vain istuskella ja ihastella ympärillä pyöriviä kuvia. Atelier des Lumiéres on auki maanantaista torstaihin klo 10-18, perjantaisin ja lauantaisin klo 10-22 ja sunnuntaisin klo 10-19. Lipun voi ostaa etukäteen tietylle kellonajalle, jolloin välttää jonottamisen. Tämä on kiva, uusi museo, johon tutustumista suosittelen lämpimästi.
Fondation Louis Vuittonissa voi aina odottaa näkevänsä laadukkaita näyttelyitä eikä museo petä tälläkään kertaa. Kesäkuun 17. päivään saakka esillä on brittiläisen taidekeräilijän Samuel Courtauldin impressionististen töiden kokoelma. Näyttelyn 110 teoksesta noin 60 ovat maalauksia ja loput mm. grafiikkaa. Mukana on esimerkiksi kymmenen akvarellia J.M.W. Turnerilta ja Manet’n kuuluisa Bar aux Folies-Bergère. Museon aukioloajat on syytä tarkistaa nettisivuilta, koska niissä on kevään aikana hieman vaihtelua. 16 euroa maksava lippu kannattaa ostaa etukäteen tietylle kellonajalle välttääkseen pahimmat jonot. Itse olen kyllä joutunut jonottelemaan ennakkolipusta huolimatta, sillä museo on valtavan suosittu.
Lisää impressionismia ja vähän muutakin tarjoilee Musée Maillol, jossa alkaa 20.3. näyttely saksalaisen keräilijän Emil Bührlen kokoelmista. Musée Maillol ei ole Pariisin tunnetuimpia museoita, mutta se todellakin kannattaa pitää mielessä. Kevään näyttelyssä mukana ovat mm. Monet, Manet, Sisley, Renoir, Degas, Van Gogh, Gauguin, Braque, Modigliani ja Picasso. Eli melkoinen kattaus! Museo on auki päivittäin klo 10.30-18.30, perjantaisin klo 20.30 saakka. Lippu maksaa 13,50 euroa ja sen voi ostaa netin kautta etukäteen.
Trocadéron aukiolla sijaitseva Musée de l’Homme esittelee lävistysten historiaa Piercing-nimisessä näyttelyssään, joka menee pitkään, 9.3.2020 saakka. Museo on tiistaita lukuun ottamatta auki päivittäin klo 10-18 ja 12 euron lipun voi ostaa ennakkoon netistä. Samalla lipulla näkee myös muut museon näyttelyt. Museossa on näytteillä mm. kuuluisan brasilialaisen valokuvaajan Sebastião Salgadon teoksia. En ole itse koskaan tässä museossa käynyt, mutta seuraavalla Pariisin-reissullani ensi kuussa yritän ehdottomasti ehtiä tsekkamaan tämän.
Yves Saint Laurent -museossa on vastikään vaihtunut näyttely ja esillä on taas 50 ”uutta” asua, mm. Mondrian-mekko. Kyseinen näyttely menee vuoden 2019 loppuun saakka. Musée Yves Saint Laurent on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11-18, perjantaisin klo 21 saakka. Museo on pieni ja ahdas, mutta on aina kiinnostavaa päästä näkemään haute couture -asuja lähietäisyydeltä. Myös YSL:n henkilökohtaiset esineet ja työskentelystudio tekevät tyylikkäästä museosta aivan erityisen.
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä valokuvataiteen museo Maison Européenne de la Photographie, jossa aukesi viime viikolla kiinalaisen valokuvaajan Ren Hangin näyttely Love, Ren Hang. Mielenterveysongelmista kärsinyt Ren Hang päätyi itsemurhaan kaksi vuotta sitten vain 29-vuotiaana. Uransa aikana hän aiheutti polemiikkia kotimaassaan rohkeilla, eroottisilla valokuvillaan, ja hänet myös pidätettiin töidensä takia lukuisia kertoja. Hän ei koskaan saanut töitään esille kotimaassaan Kiinassa ja nyt niitä nähdään ensimmäistä kertaa Ranskassa. Valokuvataiteen museo on auki keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11-20, torstaisin klo 11-22 ja viikonloppuisin klo 10-20. Lippu maksaa 10 euroa ja sillä pääsee näkemään myös muut museon näyttelyt.