Katutaidetta La Butte aux Cailles’n kujilla

Katutaidetta on Pariisissa kaikkialla.  Olen kirjoittanut aiemmin Invaderin teoksista, Bellevillen katutaiteesta ja 13. arrondissementin seinämuraaleista. Tällä kertaa olen edelleen 13. arrondissementissa ja tarkalleen ottaen La Butte aux Cailles’n alueella. Se on viehättävää ja rauhallista aluetta, jossa katuja saa usein tallailla ihan itsekseen.

Alueen katutaidetta pääset parhaiten tutkimaan näin: lähde Corvisartin metroasemalta kiipeämään mäkeä pitkin ylös Brassai-puiston läpi,  kunnes saavut Rue des cinq Diamants -kadulle. Käänny oikealle ja lähde hitaasti etenemään samalla katutaidetta bongaillen. Sitä on nimittäin kaikkialla! Passage Barrault, Rue Alphand, Passage Sigaud ja Rue Buot ovat erityisen hyviä katuja. Rue Samsonin, Rue Jean Marie Jegon ja Rue Gérardin varrelta löytyy vähän isompiakin maalauksia. Kaikki taide ei ole aina silmien tasolla, vaan kannattaa kurkkia myös maanrajaan ja ylös katukylttien liepeille.

blogi1

blogi2
Zabou on Ranskassa syntynyt naistaiteilija, joka asuu nykyään Lontoossa

Osa La Butte aux Cailles’n teoksista on tunnettujen katutaiteilijoiden tekemiä, kuten mm. Miss.Ticin, Jef Aérosolin, EZK:n ja Sethin. Seinillä on aina myös kaikenlaisia satunnaisia töhryjä, joita ei oman talonsa julkisivulle varmaan kukaan halua. Kiinnostavaa on se, että osa aktiivisista katutaiteilijoista ei todellakaan ole mitään milleniaaleja; mm. Miss.Tic on syntynyt vuonna 1956, Jef Aérosol vuonna 1957 ja Seth vuonna 1972. Kaikki taiteilijat eivät myöskään työskentele pelkästään salaa, huppu päässä yön pimeydessä. Jef Aérosolin tunnetuin teos Pariisissa lienee Centre Pompidoun vieressä oleva valtava seinämuraali, jossa mieshahmo on nostanut etusormen huuliensa eteen. Miss.Ticin hahmoja puolestaan löytyy mm. sytkäreiden kyljestä.

blogi4
Makaava tyttö on ranskalaistaiteilija Jef Aérosolin teos
blogi3
Pariisilaistaiteilija Miss.Ticin käsialaa

Välttämättä tässä jutussa kuvattuja teoksia ei ole enää olemassa ensi viikolla – se on katutaiteen luonne. Toisaalta kiinnostavaa on juuri se, että koko ajan tulee uusia teoksia vanhojen päälle ja katukuva muuttuu.

blogi5
Ranskalaistaiteilija Seth kuvaa usein lapsihahmoja, joiden kasvoja ei näy

blogi6

blogi7

Jännittävää oli myös huomata pieniä muusikkojen kuvia melkein kadun rajassa. Jimi Hendrix ja Freddie Mercury löytyivät Passage Barraultilta.

blogi10

blogi11

blogi9
Ranskalaistaiteilija Eric Ze Kingin eli EZK:n teos
blogi8
2000-luvun Le Penseur? Aydar-nimisen pariisilaistaiteilijan teos
blogi14
2AC-kollektiivin näyttävä työ Rue des cinq Diamants – ja Rue de la Butte aux Cailles -katujen kulmassa

Moni pariisilainen katutaiteilija löytyy Instagramista, jonka avulla onkin mahdollista pysyä parhaiten ajan tasalla uusista teoksista. Suosittelen myös laittamaan #streetartparis-tunnisteen seurantaan. Vaikka saatankin lähteä katsomaan jotain tiettyä katutaideteosta, jonka olen somessa nähnyt, niin hauskinta on kuitenkin teosten sattumanvarainen bongailu yllättävistäkin paikoista. Siihen La Butte aux Cailles’n kadut ovat oivallinen paikka.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s