Albert Edelfelt Pariisissa

Albert Edelfeltin retrospektiivinen näyttely Albert Edelfelt, Lumières de Finlande avautui maaliskuussa Pariisissa, upeassa Petit Palais’ssa. Olin ostanut lipun heti aamun ensimmäiselle ajalle, ja Petit Palais’n edessä kiemurteli silloin jo jono. Osa ihmisistä jonotti museon muihin näyttelyihin, mutta ovien avauduttua oli myös Edelfeltin näyttelyyn tunkua. Näyttelyn ensimmäisessä tilassa käytiin läpi Edelfeltin elämän vaiheita ja seiniltä saattoi lukea pienen Suomi-historiikin. Seinällä oli myös Suomen kartta, mikä oli varmaan ihan hyödyllinen monelle 😀

Näyttelyssä oli mukana yli sata teosta, joista osa oli tuttuja Ateneumin seiniltä, mutta osa itselleni ennen näkemättömiä. Heti näyttelyn alussa paraatipaikalla oli Lapsen ruumissaatto, jonka Edelfelt maalasi aikoinaan Pariisin vuoden 1880 salonkiin ja jossa se myös palkittiin. Teoksen viereen oli Petit Palais’ssa sijoitettu Ristiäissaatto. Koska Lapsen ruumissaatto oli tunnelmaltaan niin synkkä, ei sille meinannut aikoinaan löytyä ostajaa. Tästä syystä sveitsiläinen taidekauppias tilasi Edelfeltiltä lähes samanlaisen taulun, mutta myyvemmän version. Näin syntyi Ristiäissaatto.

Ranskalaisen tiedemiehen Louis Pasteurin muotokuva oli sijoitettu Petit Palais’ssa näkyvälle paikalle. Teos esiteltiin Pariisin salongissa vuonna 1886 ja sitä pidetään Edelfeltin kansainvälisenä läpimurtoteoksena. Sen sijaan aina Ateneumissa ihailemani Pariisin Luxembourgin puistossa -teos oli vähän sivussa Petit Palais’n näyttelytilassa, mutta ranskalaiset näyttivät pysähtyvän myös sen äärelle pitkiksi ajoiksi.

Kaiken kaikkiaan näyttely oli hurmaava. Ripustus oli kaunis ja oli mielenkiintoista katsella, miten pariisilaisyleisö näyttelyn vastaanotti. Albert Edelfelt, Lumières de Finlande menee Pariisissa 10.7. saakka ja sisäänpääsylippu maksaa 11 euroa. Lippu suositellaan ostettavaksi etukäteen täältä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s