Juoksumatkalla Pariisissa

Alkuvuodesta 2022 päätin osallistua tämän vuoden La Parisienne -juoksutapahtumaan. Kyseessä on jo vuodesta 1997 järjestetty naisten hyväntekeväisyysjuoksu, jolla kerätään rahaa rintasyöpätutkimukselle. Vaihtoehtoisesti joko 7km tai 10km reitti lähtee Eiffel-tornin kupeesta edeten pitkin Seinen rantakatuja ja päättyen taas Eiffel-tornille. Ilmoittauduin tapahtumaan heti alkuvuodesta, jolloin pääsin hyödyntämään early bird -ilmoittautumishinnan 25 euroa. Pitkin vuotta tapahtuma lähetti meilitse erilaisia tiedotteita, infoa ja treeniohjeita, joiden määrä lisääntyi mitä lähemmäs tapahtumaa tultiin. 

Tärkein muistettava asia oli käydä lääkärillä hakemassa todistus, jonka mukaan esteitä juoksemiselle ei ole. Tällainen todistus vaaditaan aina Ranskassa järjestettävissä juoksutapahtumissa, oli matka sitten miten lyhyt tahansa. Oma lääkärini ei tällaisesta ollut kuullutkaan, mutta mitään kyselemättä lätkäisi paperiin vaaditun leiman ja allekirjoituksensa. Todistus piti ladata tapahtuman nettisivuilla olevalle henkilökohtaiselle tilille viimeistään kuukautta ennen juoksutapahtumaa.

La Parisinne -tapahtumakylä Champ des Marsilla

Tapahtuma oli sunnuntaina 11.9. ja saavuin Pariisiin kahta päivää aiemmin. Kävin heti perjantaina tapahtumapaikalla Champ de Marsilla noutamassa goodie bagin ja juoksunumerolappuni. Goodie bagissa oli tapahtuman juoksupaita, meikkejä, alennuskuponkeja ja vitamiineja. Champ de Marsilla oli koko viikonlopun ajan tapahtumaan liittyviä aktiviteetteja, kuten jumppatunteja, joogaa ja hierontaa. Näihin en osallistunut ollenkaan, kun Pariisissa on aina niin paljon muutakin tekemistä.

Oma lähtöaikani sunnuntaiaamuna oli klo 09.25 ja saavuin paikan päälle noin tuntia aikaisemmin. Tunnelma Champ de Marsilla oli korkealla, ja paikalle saapuvat juoksijat iloisia. Tapahtuman teemana oli tänä vuonna 1920-luvun hullut vuodet, ja osa juoksijoista olikin pukeutunut sen mukaisesti: naisilla näkyi Charleston-mekkoja, pitkiä käsineitä, höyheniä ja puuhkia! Siirryin varsinaiselle lähtöpaikalle Pont d’Iénalle hyvissä ajoin ennen yhdeksää, jolloin omassa lähtöryhmässäni ei ollut vielä paljon juoksijoita. Pääsinkin kivasti oman ryhmäni eturiviin. Sillalla oli suorastaan karnevaalitunnelma juontajan huudattaessa juoksijoita ja bändin soittaessa lähtöviivan vieressä. Ryhmät lähtivät matkaan porrastetusti omien tavoiteaikojensa mukaisesti, itse olin +60 min -ryhmässä. Tänä vuonna meitä 10 km juoksijoita oli vajaat 4000, 7km juoksijoita 7500 ja kävelijöitä 4300. 

Pont d’Iéna -sillalla odottelemassa lähtöä
Edellinen ryhmä odottelemassa jo lähtöviivalla

Lähdimme juoksemaan siis Pont d’Iénalta pitkin Seinen oikeaa rantaa Grand Palais’lle saakka, josta käännyimme vasemmalle ja kurvasimme lopulta Champs-Élysées’lle. Sieltä juoksimme Concorde-aukiolle ja Rue de Rivolia pitkin Louvrelle saakka. Reitti vei Louvren pihan poikki takaisin rantakadulle ja sieltä Pont Alexandre III -sillalle, jota pitkin ylitimme Seinen ja juoksimme Invalidikirkolle. Sen luona käännyimme takaisin päin ja juoksimme sillan yli takaisin Seinen oikealle rannalle, josta sitten jolkottelimme rantakatua pitkin Bir-Hakeim-sillalle ja lopulta Seinen yli ja maaliin Eiffel-tornin luokse. Reitin varrella oli kymmenkunta bändiä soittamassa ja olipa juoksua vauhdittamassa myös kaksi upeaa gospel-kuoroa. Yleisöä oli jonkin verran matkan varrella kannustamassa, varsinkin loppukilometreillä. Loppupuolella reittiä oli myös juomapiste, jossa itsekin hörppäsin vähän vettä. Maalissa sai jokainen juoksija käteensä vielä mitalin. Virallinen aikani oli 1:06:23, johon olin ihan tyytyväinen. 

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli valtavan hyvin järjestetty. Tunnelma oli todella kiva ja kannustava. Itselleni pienenä ikävänä yllätyksenä tuli vain se, että kadut eivät olleetkaan pelkkää sileää asvalttia, vaan siellä täällä joutui juoksemaan mukulakivillä. En ole tottunut juoksija, joten vähän jopa panikoin juoksun alussa kun huomasin, että pitää katsoa mihin astuu. Olin myös pukeutunut liian lämpimästi kun en arvannut, miten kovasti vielä syyskuun aamuaurinko Pariisissa lämmittää. Mutta nämä pikkuhaasteet eivät kokonaisfiilikseen vaikuttaneet. Sen verran kiva tapahtuma oli kyseessä, että vakavasti pohdiskelen josko osallistuisin vuoden päästä uudestaan. Ja olisihan se ihan hyvä syy lähteä taas Pariisiin… Lisätietoa La Parisiennesta kiinnostuneille löytyy tapahtuman nettisivuilta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s